Броеви на исландски

Броеви на исландски

Правопис и изговор на броеви во исландски

0
núll
нула
1
einn
еден
2
tveir
два
3
þrír
три
4
fjórir
четири
5
fimm
пет
6
sex
шест
7
sjö
седум
8
átta
осум
9
níu
девет
10
tíu
десет
11
ellefu
единаесет
12
tólf
дванаесет
13
þrettán
тринаесет
14
fjórtán
четиринаесет
15
fimmtán
петнаесет
16
sextán
шеснаесет
17
sautján
седумнаесет
18
átján
осумнаесет
19
nítján
деветнаесет
20
tuttugu
дваесет
21
tuttugu og einn
дваесет и еден
22
tuttugu og tveir
дваесет и два
23
tuttugu og þrír
дваесет и три
24
tuttugu og fjórir
дваесет и четири
25
tuttugu og fimm
дваесет и пет
26
tuttugu og sex
дваесет и шест
27
tuttugu og sjö
дваесет и седум
28
tuttugu og átta
дваесет и осум
29
tuttugu og níu
дваесет и девет
30
þrjátíu
триесет
31
þrjátíu og einn
триесет и еден
32
þrjátíu og tveir
триесет и два
33
þrjátíu og þrír
триесет и три
34
þrjátíu og fjórir
триесет и четири
35
þrjátíu og fimm
триесет и пет
36
þrjátíu og sex
триесет и шест
37
þrjátíu og sjö
триесет и седум
38
þrjátíu og átta
триесет и осум
39
þrjátíu og níu
триесет и девет
40
fjörutíu
четириесет
41
fjörutíu og einn
четириесет и еден
42
fjörutíu og tveir
четириесет и два
43
fjörutíu og þrír
четириесет и три
44
fjörutíu og fjórir
четириесет и четири
45
fjörutíu og fimm
четириесет и пет
46
fjörutíu og sex
четириесет и шест
47
fjörutíu og sjö
четириесет и седум
48
fjörutíu og átta
четириесет и осум
49
fjörutíu og níu
четириесет и девет
50
fimmtíu
педесет
51
fimmtíu og einn
педесет и еден
52
fimmtíu og tveir
педесет и два
53
fimmtíu og þrír
педесет и три
54
fimmtíu og fjórir
педесет и четири
55
fimmtíu og fimm
педесет и пет
56
fimmtíu og sex
педесет и шест
57
fimmtíu og sjö
педесет и седум
58
fimmtíu og átta
педесет и осум
59
fimmtíu og níu
педесет и девет
60
sextíu
шеесет
61
sextíu og einn
шеесет и еден
62
sextíu og tveir
шеесет и два
63
sextíu og þrír
шеесет и три
64
sextíu og fjórir
шеесет и четири
65
sextíu og fimm
шеесет и пет
66
sextíu og sex
шеесет и шест
67
sextíu og sjö
шеесет и седум
68
sextíu og átta
шеесет и осум
69
sextíu og níu
шеесет и девет
70
sjötíu
седумдесет
71
sjötíu og einn
седумдесет и еден
72
sjötíu og tveir
седумдесет и два
73
sjötíu og þrír
седумдесет и три
74
sjötíu og fjórir
седумдесет и четири
75
sjötíu og fimm
седумдесет и пет
76
sjötíu og sex
седумдесет и шест
77
sjötíu og sjö
седумдесет и седум
78
sjötíu og átta
седумдесет и осум
79
sjötíu og níu
седумдесет и девет
80
áttatíu
осумдесет
81
áttatíu og einn
осумдесет и еден
82
áttatíu og tveir
осумдесет и два
83
áttatíu og þrír
осумдесет и три
84
áttatíu og fjórir
осумдесет и четири
85
áttatíu og fimm
осумдесет и пет
86
áttatíu og sex
осумдесет и шест
87
áttatíu og sjö
осумдесет и седум
88
áttatíu og átta
осумдесет и осум
89
áttatíu og níu
осумдесет и девет
90
níutíu
деведесет
91
níutíu og einn
деведесет и еден
92
níutíu og tveir
деведесет и два
93
níutíu og þrír
деведесет и три
94
níutíu og fjórir
деведесет и четири
95
níutíu og fimm
деведесет и пет
96
níutíu og sex
деведесет и шест
97
níutíu og sjö
деведесет и седум
98
níutíu og átta
деведесет и осум
99
níutíu og níu
деведесет и девет
100
hundrað
сто

Броеви на исландски, окупира огромно мнозинство од нашето секојдневие. Дури и кога разговараме со другите луѓе; Треба да го користиме во многу полиња, како што се телефонски броеви, износи на пари, датуми, итн. Важно е да имаме и правилен акцент, освен да ги знаеме броевите. Затоа треба да научиме броеви со точен акцент.

За да научите исландски броеви на најбрз начин, мора да вежбате читајќи и слушајќи ги броевите што ви ги нудиме еден по еден. Можете исто така да ги следите и да ги слушате содржините на видеото што го подготвивме за да можете лесно да ги научите броевите. Како резултат на постојано слушање, ќе научите исландски броеви за многу кратко време!

Броеви на исландски и нивните изговори се сметаат за едно од најважните прашања што првично мора да се научат за исландски јазична обука. Од оваа причина, мора да научите многу добро за правилно да го завршите јазичното образование.

Подолу Броеви на исландски се дадени од 1 до 100 за вас. Редовно следејќи ги броевите секој ден, лесно можете да го зајакнете вашето јазично образование благодарение на видеото што го подготвивме за вас.